終有一日,傻瓜變苦瓜

前言:剛寫完這份稿,第二朝就發現蘋果日報呢份報導。http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20150214&s=10829392&a=53433982

Digital Camera - Post

 

kugua-002

 

上次講到手機功能,日新月異,從最早淨係可以打出打入,到而家可以當成多功能娛樂系統,打機、上網、聽歌無難度,甚至影埋相可以即時share出去。反觀相機,近年來只追求像素,就連5000萬像素都已經見街,卻又未見有任何令人震撼嘅新功能。我會叫佢做縱向發展過度,而橫向開發就未跟得上速度,最多有埋WiFi可以直接upload相,又或係配合手機,有搖控功能等等。

每個人就得十隻手指,揸得部相機都用左你八隻手指,得隻右手手指公同左手指尾可以空出(如果你揸相機嘅姿勢係正確嘅話),有啲相機生產商開發到連隻右手手指公都用埋。但講真,其實相機最重要嘅功能,都係影相。「遠古」時期,我地用眼球對焦一樣使得,到而家又有咩人面對焦,又有咩一笑即拍,甚至有埋125個場景特效,呢啲通通我都無用過。作為專業嘅攝影師,捕捉係我嘅「功能」之一,連呢樣都輸比科技,不如揀樓跳。

而手機相機喺呢幾年嘅發展,更遠非相機可比,功能、質素都在日日提升。而家一部手機鏡頭動輒1300萬像素,我成日都突發奇想,手機鏡頭會唔會出現蔡司鏡,甚至Leica鏡。世事冇絕對,我相信呢啲手機鏡頭嘅面世指日可侍。至於Apps方面,更加不在話下,從人像美容、多款filter到後期修圖,功能強勁得超乎你嘅想象,甚至不輸專業電腦執圖軟件。按照呢種趨勢,我估計相機當中,除左可換鏡單反或無反機可以繼續生存外,傻瓜機市場將會慢慢消失,到時真係「傻瓜變苦瓜」。

但講到尾都係果句,用咩機其實唔重要,最重要係把握攝影的真諦——用心記錄時刻。

20141214_171815_mh1418555523476作者:陳小明
製作人、手機攝影人。鍾意旅遊,熱愛攝影,選擇以手機記錄生活點滴,用攝影留下美好回憶。


報名參加DrawWithLight手機攝影班
查詢熱線/whatsapp : 5419 1939
Email :info@drawwithlight.hk
立即報名